Klasser

HÖSTTERMINENS KLASSER 2018

Längst ner under varje beskrivning finns (eller finns snart!) en länk till en video över hur en koreografi från denna dansklass kan se ut.

Balett 4-6

Vi introducerar barnen till balettens värld med hjälp av danslekar och improvisation där vi även övar fot- och armpositioner och annan grundläggande baletteknik. Vi tränar hållning, styrka, balans, vighet och musikalitet.

I gruppen 6-9 år är det samma upplägg men med mera fokus på teknik och där introducerar vi även övningar vid stången.

Är du 6 år och aldrig har gått på balett ska du gå en termin i balett 4-6.

Är du 9 år och aldrig har gått på balett ska du gå på balett 6-9.

Är du 9 år och har gått på balett innan och är mogen för att bara göra teknikövningar, dvs göra stångövningar den största delen av lektionen kan du gå balett 9-12 (se annan kolumn för info om tid). 

Balettskor eller strumpor på fötterna. Ej barfota. 

Klicka för att se video på youtube

Lördag 9.30-10.10 balett 4-6 år, lärare Emma, Agnes

 

Kidz 4-6

Med hjälp av danslekar och improvisation tränar vi rytm och musikalitet, balans, smidighet och koordination samt gör enkla koreografier till olika låtar.

Barfota, strumpor eller skor med mjuk sula.

Länk till uppträde på julskyltning 2017

Lördag 10.20-11.00

Lärare Emma & Agnes

KIDZ 4-6 är fullbokad men ANMÄL ändå så hamnar du på kölistan och KOM ÄNDÅ till första lektionen! Det brukar alltid vara några avbokningar, så det finns chans att få plats :).

 

Jazzkidz 6-9

Vi tränar rytm, musikalitet, balans, smidighet och koordination. Danslekar och improvisation utgör en mindre del av lektionen än på Kidz 4-6. Lektionen innehåller mer teknik och träning av kroppskontroll. De enklaste grundstegen i jazz/modernt lärs ut och vi gör diagonaler. Vi lär ut koreografier.

Barfota eller strumpor på fötterna. Dansskor bara om det ”riktiga” och mjuka dansskor. Ej gympaskor.

Länk till koreografi från vårterminen 2017.

Länk till uppvisningen våren 2018.

Från lektionen. 

Lördagar 11.10-12.00

Lärare Emma & Agnes

 

 

Streetkidz 6-9

Med hjälp av danslekar och improvisation tränar vi rytm, musikalitet till groove och gung i musiken. Vi gör flera enkla koreografier till låtar som passar denna stil. Vi förbereder eleverna för att kunna gå vidare till hiphop eller streetjazz, eller någon annan streetstil. Är man 9 år och tycker att streetjazz 9-12 och hiphop 9-12 är för svåra att hänga med på, så kan detta vara rätt klass.

Gympaskor, dansskor, strumpor eller barfota. Väljer man att ha gympaskor ska man vara medveten om att vårt dansgolv inte tillåter så mycket glid med gympaskor. Det är bättre att välja en ”riktig” danssneaker eller en sko med platt eller sliten (men ren) sula.

Länk till uppträde 1:a advent 2017

Länk till gruppens dans på uppvisningen i maj 2018.

Länk till öppet hus januari 2018.

Länk till en av danserna hösten 2018

Onsdag 17.00-18.00

Lärare Silvia

Streetjazz

Streetjazz är jazzdans med streetkänsla! Teknik och smidighet från jazzdans blandas med ”streetig” känsla och attityd. På streetjazzlektionerna tränar vi inte lika mycket teknik som på jazzlektionerna. Vi använder oss till stor del av den senaste musiken. Lektionen är upplagd med uppvärmning som även är teknikträning och den sista delen av lektionen koreografi.

På streetjazz tränar vi mindre teknik än på jazz.

Strumpor, barfota eller mjuk ”riktig” danssko början av lektionen och ev ta med platta (gympa)skor på fötterna för diagonal och koreografi. Man bör vara medveten om att vårt dansgolv inte tillåter så mycket glid med gympaskor. Det är bättre att välja en ”riktig” danssneaker eller en sko med platt eller sliten (men ren) sula.

Länk till koreografi streetjazz 9-12 våren 2018. 

Länk till koreografi streetjazz 13+ denna termin! 

Torsdag 17.00-18.00 Streetjazz 9-12

Torsdag 19.15-20.30 Streetjazz 13+

Lärare Silvia

Jazz 10+ nivå 1 och nivå 2

Jazztekniken är baserad på den klassiska baletten, men är rytmisk och har sitt ursprung i den afrikanska dansen. Lektionen består av uppvärmning och teknikträning samt stegkombinationer, diagonal och koreografi. Jazzdansen kan ha influenser av t.ex. funk, latinamerikansk, lyrisk eller modern dans. Uppvärmningen är (nästan) alltid den samma men stilen på koreografin kan skifta beroende på låtval. Jazzlektionen är något svårare tekniskt än streetjazzlektionen och vi tränar alltid på piruetter, bensparkar och gör diagonaler.

Jazz 10+ nivå 1 är något svårare tekniskt än streetjazz 9-12. 

Jazz 10+ nivå 2: kräver flera terminers danserfarenhet

Komplettera gärna jazz med balett och styrka & stretch (se separat kolumn).

Barfota, strumpor eller mjuka jazzskor på fötterna.

Länk till lektion 9-12 år hösten 2017.

Länk till koreografi jazz 9-12 denna termin!

Länk till vårterminens ena jazzdans från ålder 10+ nivå 1 .

Länk till vårterminens andra dans ålder 10+ nivå 1.

Länk till nivå 2.

Måndag 16.30-17.30 Jazz 9-12

Måndag 17.30-18.45 Jazz 12+ nivå 1 

Torsdag 18.00-19.15 Jazz nivå 2

Lärare Silvia

Hiphop

Grundstegen i hiphop lärs ut och hur man kan använda dessa, samt olika typer av hiphop, så som Old School, Middle School och New School hiphop. Man kommer även att få prova på Freestyle.

Länk till koreografi hiphop 13+ våren 2018. 

Tisdag 16.45-17-45 Hiphop 9-12 år

Tisdag 17.45-19.00 Hiphop 13+

Lärare Simone

 

Balett

Balettklasserna består av träning vid stången den största delen av lektionen. Man gör även övningar framför spegeln och diagonaler (mer i 13+).

Balett är en klass som alla som vill utvecklas så mycket som möjligt i dans, ska gå på. Det är super för teknik, kroppskontroll och hållning.

Är man 9 år och inte har gått på balett innan ska man gå balett 6-9 på söndagar.

Onsdag 18.00-19.00 Balett 9-12

Onsdag 19.00-20.15 Balett 13+ 

Lärare: Nicholas

Popping

Popping är en nyhet på schemat för denna termin. Det är en robotliknande dans med mycket animation som ger coola effekter. Du får förmågan att få kontroll över din kropp på ett nytt sätt. Inom popping finns olika stilar och moves och det som läraren mest fokuserar på är popping animation. Minimiålder 10 år.

Klicka för att se läraren dansa popping!

Mer med Amanda!

 

 

Breakdance

Breakdance är en av de mest fria och dynamiska, dansstilar som finns där man dansar med kroppen nära golvet, stående eller uppe i luften. Grunder lärs ut för att få kroppen att bli van med vissa rörelser, och sen presenteras mer avancerade rörelser som kräver mer tid och övning för att utföras. Top rocks, power moves och freezes tränas och de två senaste brukar vara de mer ”wow”- väckande rörelserna.

Breakdance är en stil som är väldigt fri och därför försöker läraren främja varje elevs egna sätt att tolka och utföra rörelser där endast den egna kreativiteten sätter gränserna. 

Man bör vara medveten om att det krävs mycket träning för att bli en bra dansare i break. Med på köpet kommer kroppskontroll och styrka och glädjen i att kunna uttrycka sig på ett särskilt sätt genom dansen.

Minimiålder är 7 år och den är satt för att man måste kunna förstå den information som läraren ger. För övrigt så spelar åldern ingen roll; även vuxna kan gå på denna lektion.

Vi brukar under terminen komma iväg på tävling. Antingen för att tävla eller bara titta, vilket är en upplevelse i sig. Tävlingae i breakdance kännetecknas alltid av familjär stämning och brukar vara en mötesplats för breakare i alla åldrar, från barn till pensionärer!

Nybörjarnivå startar ej HT 18 pga för få deltagare.

https://www.youtube.com/watch?v=VMb5cbjy7ZA&feature=youtu.be

Söndag 10-11.30 nivå 2

Lärare: Jackie

Zumba

Zumba är en kombination av fitness och dans. Grundrytmerna är Salsa, Cumbia, Merengue och Reggeaton, men även Bollywood och Bellydance kan förekomma. Koreografin/dansstegen är relativt enkla och alla ges möjlighet att dansa utifrån sin egen förmåga. Varje låt består av en koreografi. Träna kondition, styrka och balans! Perfekt för alla som vill dansa och svettas samtidigt! 

Använd gärna skor med slätare sula så att det blir enklare att snurra. Det finns glidband att låna för dem som har skor med ”trög” sula.

Minimiålder 13 år.

Denna klass går att betala per gång om det finns plats (elever med terminskort har förtur).

Smakprov på zumbalektion.

Tisdag 19.00-20.00

Lärare Linnéa

Styrka + stretch

Styrka och stretch – egentligen ett måste för alla som dansar och alla överhuvudtaget! Övningarna är anpassade för att hjälpa dansare men även icke-dansare är välkomna! Få bättre balans och kroppskontroll och bli bättre på piruetter! Och undvik och förebygg skador! Lektionen består av en kort uppvärmning, en cardio-låt där vi når riktigt hög puls och sen kör vi styrka för lår, rumpa, vader, armar, rygg och mage och sedan stretch där vi har tid att hålla länge i varje position. Både styrka och stretch kan anpassas efter individ, så ingen är för stel eller otränad för att vara med! 

Klassen är tänkt som en tonårs-/vuxenklass men även barn har nytta av den om de kan vara motiverade att träna styrka och stretch i en timme. Minimiålder är 7 år men viktigare än ålder är alltså att ha förmågan att träna fokuserat.

Gympaskor på fötterna under första delen av passet och under stretchen tar vi av skorna. Ta gärna med (svett-)handduk och något långärmat att dra på efter styrkedelen.

Länk på en kort snutt, mer kommer snart!

Söndag 11.30-12.30

Lärare: Silvia

KIMPRO

Kontaktimprovisation är en improviserad dansform som handlar om att släppa kontrollen och låta dansen skapas i stunden. Alla kan dansa oavsett kropp, ålder eller bakgrund. Dansarna är oftast i fysisk kontakt med varandra och laborerar med balans, delad vikt, att lyssna med kroppen och att ta och ge impulser. Kontaktimprovisation kan vara alltifrån akrobatisk och intensiv till mjuk och meditativ. Med lekfullhet och närvaro uppstår en kommunikation mellan dansarna som tillåter dem att hänge sig åt vad som sker i nuet. Detta är en fin träningsform för att få bättre styrka mjukhet och balans, och är ett fint komplement till annan dansträning. Varje pass brukar bestå av en ledd introduktion och uppvärmning med tex teknikövningar, och avslutas med ett sk jam, där vi improviserar fritt med eller utan musik.

Måndagar 19.00-20.30 ca

50 kr/gång (medlemmar på HDC får prova 1 g gratis)